לרועי יש בית קפה זערורי ומקסים בשם ‘קפה פינה’ ברחוב אברבנאל 29 בתל אביב. שם התוודעתי לעוגיות היויו שסבתא שלו מכינה. ההתמכרות הייתה קשה, והגמילה קשה שבעתיים: בפעם הבאה שהגעתי וביקשתי עוגיית יויו אמרו שאין. “סבתא של רועי לא עומדת בביקוש”, הסבירו בעצב.

חיש קל החלטתי להכין בעצמי. תשמעו, יצא אחלה, אבל סבתא של רועי אני לא. העוגיות שלה עדינות יותר, קטנות יותר, אחידות יותר ומושלמות יותר. ועדיין, לטעמי, עוגיות היויו (אפילו אלה שלי) הן הלהיט המומלץ לחנוכה: מטוגנות כמצוות חכמים מלומדה, מתוקות, משמינות אש אבל פשוט אי אפשר להפסיק לאכול אותן.

לפני שרצים למטבח, כמה טיפים:

לא חשוב שיהיו מושלמות, אבל שיהיו דקות. עוגיות יויו לפני טיגון

לא חשוב שיהיו מושלמות, אבל שיהיו דקות. עוגיות יויו לפני טיגון

לא לשכוח ללוש את הבצק שוב אחרי שנותנים לו לנוח. זה מוציא ממנו אוויר וזה חשוב. לא לטגן בשמן חם מדי כי אז העוגיות נשרפות מבחוץ ולא נעשות מבפנים. לקחת בחשבון שהעוגיות תופחות במהלך הטיגון ולכן לעשות אותן דקות (ראו בתמונה שמעל). לטגן בשמן לא עמוק מדי, אבל כזה שמאפשר לעוגיות לצוף בתוכו (3-4 ס”מ). וכדאי להכין את כל העוגיות מראש, לפני הטיגון, כי הטיגון מהיר ואנחנו לא רוצים לתת לשמן להתחמם מדי.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • חצי כוס סוכר
  • 4 כוסות קמח לא תופח
  • 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
  • 3 ביצים
  • 1 כפית תמצית וניל
  • שליש כוס חלב
  • שליש כוס שמן
  • שמן לטיגון
  • לסירופ:
  • כוס וחצי סוכר
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית תמצית וניל
  • כמה טיפות מיץ לימון
  • לקישוט:
  • קוקוס טחון

אופן ההכנה:

  1. מכינים בצק מכל חומרי הבצק. לשים בקערה גדולה עד שאחיד לגמרי. מניחים לנוח לשעה (אפשר במקרר).
  2. מקץ שעה, לשים את הבצק שוב ומכינים ממנו עוגיות טבעתיות: קורצים כדורון מהבצק (בגודל משמש קטן), מגלגלים בין הידיים לנחש דק ומחברים בצביטה ללולאה. לא נורא אם החיבור לא נראה מושלם - בטיגון העוגיות תתפחנה ותקבלנה צורה יפה. כמות הבצק שבמתכון צריכה להניב כחמישים עוגיות.
  3. מחממים שמן בעומק 3-4 ס"מ בסיר רחב. כשהשמן חם אבל לא רותח שמים בו את העוגיות לטיגון. לא לצופף יתר על המידה! מטגנים עד להזהבה יפה מצד אחד, הופכים ומטגנים עד להזהבה מהצד השני. כל התהליך הזה אמור לקחת לא יותר מדקה לכל סיבוב עוגיות.
  4. מניחים לצינון (אפשר על נייר סופג, אבל את מי אנחנו מרמים? העוגיות האלה שמנות. ככה זה).
  5. מכינים סירופ סוכר: שמים את כל חומרי הסירופ בסיר ומביאים לרתיחה אגב ערבוב. מנמיכים להבה ומבשלים בביעבוע עדין עשר דקות. מצננים.
  6. טובלים קלות את כל העוגיות בסירופ משני הצדדים (רק מרטיבים בסירופ, לא משרים אותן בו) ואז בקוקוס טחון, אם רוצים (שימו לב: ילדים לא משתגעים על קוקוס. במקום קוקוס, אגב, אפשר לטבול את העוגיות בסוכר או באבקת סוכר).
  7. שומרים בקופסה אטומה או בצנצנת.