זה קרה לי במקרה. כידוע, אני חולק את חיי עם בחור טירחוני (טירחונות היא אמונה דתית המכונה גם ‘חצימחונות’ – אנשים שאוכלים רק צמחים ודגים. בלי בשר אדום ובלי עוף). כיוון שכך, כל פעם שאני מכין ארוחה, אני צריך להכין גם גירסה טירחונית של המנה העיקרית. שהדי במרומים שלגעת בדג – נו, יש תענוגות גדולים מזה. אבל לך תבין אנשים. יש כאלה שמתים על דגים.

וכך, יום אחד, בעודי מכין קציצות בקר תוניסאיות לכלל הציבור, מצאתי את עצמי טוחן פילה לברק כדי להכין קציצות דגים לטירחוני. אל תשאלו. התברר שהן יצאו יותר טעימות מהמקור! לא שטעמתי – שהרי דגים לא יבואו אל פי נו מטר וואט – אבל כך טענו. אז מי אני שאסתיר את המתכון מהציבור?

ככה הן נראות לפני הטיגון. הקציצות

ככה הן נראות לפני הטיגון. הקציצות

הערה קטנה: הרוטב מסתמך על לימון משומר בפפריקה ושמן זית. קודם כל, נתתי פה בעבר מתכון פשוט וקל איך להכין את זה, אבל אם אין או אין זמן – קליפה מגוררת מלימון אחד היא תחליף משובח. אז אין פטורים.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 250 גרם פילה דג לבן (למשל לברק) ללא עור
  • נשיקה של לחם לא טרי
  • חצי כוס צנוברים קלויים קלות
  • 1 בצל קצוץ דק
  • 2 שיני שום קצוצות
  • חופן עשבי תיבול קצוצים
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • שמן לטיגון חצי עמוק
  • לרוטב:
  • 1 כף גדושה לימון כבוש קצוץ
  • 1 חבוש חתוך לפלחים וללא גרעינים
  • 1 כוס מרק ירקות (ברור שמאבקה)
  • עוד מים רותחים
  • 1 פלפל חריף טרי
  • מלח ופלפל

אופן ההכנה:

  1. מתחילים בלקלות את הצנוברים. נעשה את זה ללא שמן, במחבת שבה נטגן בהמשך את הקציצות (חשוב שתהיה רחבה). כשהצנוברים מזהיבים, מוציאים מהמחבת, מחזירים את המחבת לאש, יוצקים מעט שמן ומזהיבים בו את הבצל והשום. מסירים מהאש ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים לקערה את עשבי התיבול. מרטיבים את הלחם (בלי הקשה), סוחטים היטב ומגררים גס לקערה.
  3. טוחנים את הדג במעבד מזון ומוסיפים לקערה. מתבלים במלח ופלפל ולשים היטב יחד לתערובת אחידה (אין צורך בביצה).
  4. יוצרים מהתערובת קציצות קטנות ומניחים בצלחת או על קרש חיתוך.
  5. יוצקים למחבת שמן בעומק חצי ס"מ ומטגנים את הקציצות משני הצדדים עד להזהבה יפה. נכון - אין צורך בפירורי לחם. מוציאים לקערה.
  6. נפטרים מרוב השמן שבמחבת. מוסיפים את כל חומרי הרוטב ואת הקציצות. הנוזלים צריכים להגיע לחצי גובה הקציצות. אם חסר - מוסיפים מים רותחים. מביאים לרתיחה.
  7. מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים בביעבוע עדין עשרים דקות עד חצי שעה.
  8. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים עם אורז לבן.