פאייה היא כידוע מנת אורז, דגים ופירות ים הקרויה על שם המחבת הרחבה בה מכינים אותה – מחבת בעלת שתי אוזניים. רצוי להכין על גחלים, רצוי עם פירות ים טריים, צריך אורז ספרדי מיוחד וכמובן זעפרן . בקיצור – אוכלים את זה במסעדה, לא בבית.

אבל זהו, שאנחנו ישראלים תחמנים ומאמינים בקיצורי דרך. אין מחבת עם אזניים? לא נורא. גם מחבת גדולה עם ידית אחת זה בסדר גמור. אין אורז ספרדי (ברור שאין)?! גם ארבוריו איטלקי הולך. אין מדורה עם גחלים בבית? בעצם, מה רע בכיריים? אין פירות ים טריים? לשם כך הומצאו הקפואים! תתפלאו, אבל בפאייה הם עובדים ממש מצוין. אין זעפרן? לכו לקנות. יש גבול.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 300 גרם אורז ארבוריו (לא אורז לסושי ולא אורז ארוך)
  • שמן זית
  • 200 גרם שרימפס קפואים
  • 200 גרם מולים קפואים
  • 300 גרם פילה דג לבן (רצוי טרי) בלי העור, חתוך לקוביות גדולות
  • 4 קלמרי חתוכים לטבעות (כולל הראשים)
  • 2 בצלים קצוצים דק
  • 6 שיני שום קצוצות דק
  • 4 כוסות מים רותחים
  • 2 כפות אבקת מרק ירקות
  • קורט זעפרן
  • 1 כפית פפריקה חריפה
  • 1 כוס אפונה קפואה
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • חצי כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

  1. מנקים את הקלמרי וחותכים לטבעות (אפשר לבקש ממוכר הדגים לעשות את זה). את השלב הזה אפשר לעשות אפילו יום מראש, ואז לשמור את טבעות הקלמרי במקרר, בקערה ממולאה בחלב (!) ומכוסה.
  2. שמים קורט נדיב של זעפרן (בדרך כלל זה חצי חבילה) בכוס ויוצקים עליו מים רותחים.
  3. מחמים שמן במחבת רחבה מאוד. מקפיצים בשמן את השרימפס והמולים עד שהשרימפס מוורידים והמולים נפתחים. מעריבים אותם לקערה ונפטרים מהנוזלים שבמחבת (כי פירות הים הקפואים מפרישים המון נוזלים).
  4. יוצקים עוד מעט שמן למחבת ומטגנים בו את קוביות הדג. מעבירים לקערה.
  5. מזהיבים בשמן שנותר במחבת את הבצל והקלמרי (מסונן, כמובן) עם כפית הפפריקה. מוסיפים את השום ומערבבים.
  6. מוסיפים למחבת את האורז ומערבבים. ממשיכים לטגן עד שהאורז נעשה שקוף. מוסיפים את כוס המים שבה הושרה הזעפרן (כולל הזעפרן). מביאים לרתיחה ו ומערבבים.
  7. מערבבים את שלוש כוסות המים הנותרות עם אבקת המרק. יוצקים מן המרק הזה מצקת אחר מצקת לסיר הפאייה ונותנים לנוזל לרתוח ואז להיספג באורז (בדומה לתהליך הכנת ריזוטו). מנמיכים את האש לבינונית-נמוכה וממשיכים לבשל. מערבבים בעדינות מדי פעם.
  8. כשנשארה רק כוס מרק אחת מחוץ לפאייה, מוסיפים למחבת את האפונה, קוביות הדג ופירות הים, ממליחים ומפלפלים בנדיבות ומערבבים בעדינות. יוצקים את כוס הנוזלים שנותרה, מביאים לרתיחה ומניחים לנוזלים להיספג באורז.
  9. כשכל הנוזלים נספגו טועמים מהאורז ומוודאים שהוא עשוי (אם לא, מוסיפים עוד טיפונת מים רותחים ומבשלים עוד קצת). מתקנים תיבול, זורים פטרוזיליה קצוצה ומגישים מיד.