מי לא מכיר את הבעיה הזאת: אתה מכין סיר ממולאים לארוחה חגיגית אבל צריך לקחת בחשבון שהצמחונים לא אוכלים בשר והטבעונים אוכלים את הצמחונים והילדים לא אוהבים ממולאים והבריאותנים לא מרשים אורז לבן ויש מי שמסתייג מכרוב ואחרים – בשבילם ארוחה בלי חומוס אינה ארוחה וכו’ וכו’ וכו’. מה עושים?

החבושים. רואים את הדגש בבי"ת?

החבושים רואים את הדגש בבי”ת?)

אני מנסה לרצות את כולם. שכל אחד ואחת ימצאו מה שהם אוהבים בסיר. מובן שלצמחונים-טבעונים מכינים פחות או יותר אותו דבר אבל בסיר נפרד, שממנו נגרעו כל התועבות (בעיניהם). כדי שלא יריבו, וכבי שיהיה משהו אחר לדבר עליו (וכדי שיהיה טעים!) אני מוסיף לסיר גם פלחי חבושים. זה תמיד מרשים את הציבור וחכו-חכו: כשאנשים שומעים שיש לומר “חבוש” בבי”ת דגושה – נו, ארוחת הערב הופכת לשוס.

זה באמת תבשיל טעים ומשכין שלום. הנה, ככה עושים את זה:


החומרים הדרושים
  • 1 כוס חומוס יבש
  • 6 פולקעס (עם העור)
  • 10 עלי מנגולד גדולים
  • 4 עגבניות
  • 4 קישואים לא גדולים
  • למילוי:
  • רבע כוס שמן זית
  • 1 כוס אורז מלא
  • 250 גרם בשר טחון
  • 1 בצל גדול
  • 4 שיני שום קצוצות
  • חופן עלי פטרוזיליה או סלרי קצוצים
  • 100 גרם צנוברים
  • 100 גרם צימוקים או חמוציות
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • לרוטב:
  • 2 כוסות מרק ירקות או עוף (ברור שמאבקה)
  • 1 כף כורכום
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • 3 לימונים פרסיים יבשים (לא הכרחי)
  • 1 חבוש (לא הכרחי, אבל מוסיף המון)
  • חופן שזיפים מיובשים מגולענים

אופן ההכנה:

  1. משרים את החומוס לילה מראש. למחרת, מבשלים בהרבה מים טריים (ללא מלח) עד שמתרכך (כשעתיים). מסננים.
  2. מרתיחים את האורז המלא בהרבה מים עד שהוא חצי מבושל. מסננים.
  3. מכינים את המילוי בסיר רחב שבו נכין בהמשך את הממולאים (כך חוסכים כלים): קולים את הצנוברים בסיר ללא שמן. מוציאים לקערית. יוצקים לסיר את השמן ומוסיפים בצל קצוץ. מזהיבים. מוסיפים בשר, שום, עלים וצימוקים. מטגנים אגב פירור הבשר עד שמשחים. מוסיפים את האורז המבושל למחצה ומסונן ואת הצנוברים. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב. מוציאים מהסיר אבל אין שוטפים את הסיר.
  4. משחימים בסיר את הפולקעס (אין צורך להוסיף שמן, יש להן מספיק שומן משל עצמן. כשהן שחומות, מסירים את הסיר מהאש.
  5. מכינים את הירקות למילוי: מסירים מהעגבניות את ה"גג" ומרוקנים בכף. מרוקנים את הקישואים. מסירים מעלי המנגולד את הגבעול ואת השדרה הלבנה. ממלאים את הירקות במילוי ומסדרים בסיר, יחד עם הפולקעס.
  6. תוחבים בין הממולאים והפולקעס שמיניות חבוש (עם הקליפה, ללא החרצנים), לימונים מיובשים ושזיפים מיובשים. מפזרים מעל הכל את גרגרי החומוס המיובשים.
  7. יוצקים מעל את המרק (מעורבב עם הכורכום ומיץ הלימון). מתבלים במלח ופלפל ויוצקים עוד מים רותחים כך שהנוזלים יגיעו לשלושת-רבעי גובה הממולאים.
  8. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים בביעבוע עדין ארבעים דקות.
  9. והבנתם נכון - לצמחונים-טבעונים מכינים סיר נפרד עם אותם ממולאים אבל בלי בשר במילוי ובלי הפולקעס, ובא לציון גואל.