זה התחיל מכתבה די תמימה ששלחו לי על “המתכון הפופולארי ביותר בתולדות מדורי האוכל של הניו יורק טיימס”. מתברר שזה מתכון לעוגת שזיפים קיצית, כמו זו שכולנו אוהבים: בצק טעים, ים של שזיפים שמגירים עסיס וכמנהג ה’ניו יורק טיימס’ (שמדורי האוכל שלו פלצניים לתפארת) – כל מני כללים מיותרים, טיפים חסרי שימוש וחומרי גלם טיפשיים (למה להשתמש בשלושה סוגי שזיפים, למה?!). אבל קריאה נוספת של הכתבה הניבה אוצר קטן: מתברר שבמהלך השנים פורסמו כמה וכמה וכמה גרסאות למתכון הבסיסי, וזו שפורסמה עכשיו, כללה קמח מלא והמתקה מופחתת ואפילו נתנה אפשרות לשימוש בתפוחים.

גירד התימני בפדחתו הקירחת וחשב לעצמו: הו, יש כאן הרמה להנחתה! זו יכולה להיות עוגה נהדרת לראש השנה, עם כל מני סוגי תפוחים (כדי לעשות כבוד לניו יורקים), עם שזיפים (בשביל הצבע וגם כי עכשיו זנב העונה והם זולים באופן מביך), עם ריבס (כלומר רוברבר, כלומר ברברה, כלומר הסלרי האדום הזה שאף פעם לא יודעים למה הוא טוב אבל אני יכול לספר לכם שהוא נהדר בעוגות ומוסיף להן חמיצות מיוחדת) וכמובן עם דבש.

למה כל כך הרבה מרכיבים? תשאלו את אובמה

למה כל כך הרבה מרכיבים? תשאלו את אובמה

חיש קל אצתי למטבח ואפיתי את העוגה, כולל השימוש חסר הפשרות בקמח מלא בלבד. יצאה עוגה יפהפייה וטעימה לתפארת שילדים לא סובלים.

וזאת על שום מה? כי קודם כל, ילדים אינם אוהבים קמח מלא (ואוי לכם אם תגלו להם שהסוכר חום). שנית, הם רגילים לקמח תופח ובעוגה הזאת יש רק חצי כפית אבקת אפייה, כך שבצקה מתקבל דחוס יותר מהרגיל – מרקם שילדים חושדים בו ביותר. גם הקינמון, הדבש והמוסקט שיש פה – נו, זה לא בדיוק הם. וחוץ מזה, העוגה בכלל חמצמצה והם – תנו להם בראוניז.

שמחה וששון, לפני האפייה

שמחה וששון, לפני האפייה

נוי והידור, אחרי האפייה

נוי והידור, אחרי האפייה

אבל גם לנו מגיע! אנו, הקשישים, ששיבה זרקה בשפמותינו. וגם אנחנו רוצים לאכול בראש השנה תפוח בדבש אבל אחרת, ולא להיחנק על עוגת הדבש המסורתית. אז הנה לכם עוגה יפהפייה, טעימה, חמצמצה וניחוחית – ונא להרחיק מילדים.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 100 גרם חמאה
  • 3-4 תפוחים (ירוקים או מכמה זנים)
  • 1 שזיף אדום
  • 2 גבעולי ריבס
  • 1 ליים או לימון
  • חצי כוס חמוציות מיובשות ללא סוכר
  • כוס וחצי קמח מלא
  • חצי כפית אבקת אפייה
  • 1 כפית קינמון
  • שמינית כפית אגוז מוסקט מגורר
  • קורט מלח
  • חצי כוס דבש
  • 2 כפות סוכר חום
  • 1 כף תמצית וניל
  • 2 כפות קוניאק או ברנדי
  • 1 ביצה
  • חצי כוס חלב
  • להגשה:
  • גלידת וניל

אופן ההכנה:

  1. קולפים את התפוחים וחותכים לקוביות בגודל סנטימטר. מגלענים את השזיף וחותכים לפרוסות. חותכים את הריבס לפרוסות דקות. שמים בקערה עם שתי כפות מהקמח המלא והחמוציות ומערבבים. נותנים לתערובת לנוח עשר דקות.
  2. בינתיים, שמים במעבד מזון את החמאה, הדבש, הביצה, המלח, הברנדי והווניל. מגררים פנימה את קליפת הליים או הלימון (לא להתעצבן על ההמלצה על ליים. סביבות ראש השנה זה העונה שלו ויש בשוק. כאמור, גם לימון רגיל יעבוד). מעבדים לתערובת חלקה ואוורירית.
  3. מתבלים בכפית קינמון ושמינית כפית אגוז מוסקט מגורר. סוחטים פנימה את הליים או הלימון (זהירות מחרצנים). מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והחלב לסירוגין ומעבדים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  4. מעבירים לתבנית משומנת ומקומחת (אני השתמשתי בתבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ, אבל גם מלבנית תעבוד, כמובן) ומפזרים מעל את הפירות. תערובת הפרי צריכה לכסות לגמרי את פני העוגה. זורים מעל שתי כפות סוכר חום.
  5. אופים בחום של 180 מעלות לפחות שעה, עד שסכין הננעצת במרכז העוגה (שתפחה רק קצת, וזה בסדר) יוצאת יבשה).
  6. מגישים עם גלידת וניל.