מבלי להיכנס לפרקים אפלים ביחסי אתיופיה-איטליה בהסטוריה, הבה נציין שלא תמיד הייתה זו ידידות נפש. ועדיין – המתכון שלהלן מציג שת”פ אתיופי-איטלקי פורה וייחודי, שאני חושש שלמרות נפלאותו המוכחת, נהגה בלעדית במוחו של ידידי גיל 0שאינו אתיופי ו/או איטלקי). מדובר בקנטוצ’יני – אותן עוגיות פריכות ודקיקות ואפויות פעמיים, אבל לא סתם, אלא קנטוצ’יני עם קמח טף!

כן, הבצק אפור!

כן, הבצק אפור!

טף, למי שאינו מכיר, הוא קמח הפלא האתיופי, שאינו מכיל גלוטן (!) אבל מכיל את כל טוב העולם. קונים אותו בחנויות אתיופיות והנה צפירת ההרגעה: למי שאין – אפשר להחליף את קמח הטף שבמתכון בקמח מלא רגיל. יוצא אחלה.

לפני שמתחילים – שימו לב לכמות הפלילית של קליפת הלימון במתכון: כן, קליפה מגוררת משני לימונים. לדעתי, זה נותן את כל האומף.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 3 ביצים
  • חלמון (צהוב) נוסף אחד
  • שני שליש כוס סוכר
  • 1 כף תמצית וניל
  • 4 כפות לימונצ'לו או כל ליקר אחר
  • קליפה מגוררת מלימון גדול מאוד או שני לימונים רגילים
  • 200 גרם קמח לבן
  • 100 גרם קמח טף (או 150 גרם קמח מלא)
  • כפית וחצי אבקת אפייה
  • קורט מלח
  • 1 כוס אגוזי לוז
  • חצי כוס פיסטוקים קלופים
  • חצי כוס שקדים (משובבים או שלמים)
  • 1 כוס צימוקים בהירים

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות (בינוני-נמוך).
  2. שמים במעבד מזון עם להב פלדה (או בקערת מיקסר) את הביצים, החלמון, הסוכר, הליקר וקליפת הלימון ומעבדים שלוש-ארבע דקות עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  3. מוסיפים את הקמחים, אבקת האפייה והמלח ומערבבים לבצק אחיד. אם משתמשים בטף, יוצא בצק אפור. לא להיבהל.
  4. מעבירים לקערה ומערבבים פנימה את האגוזים, השקדים והצימוקים.
  5. מרפדים תבנית גדולה בנייר אפייה. יוצרים מהבצק בידיים רטובות (הוא דביק וחצי נוזלי) שתי כיכרות מאורכות ומניחים בתבנית.
  6. אופים בתנור שחומם מראש 35 דקות, עד שהכיכרות מוצקות.
  7. מצננים לגמרי (זה לוקח כמה שעות).
  8. פורסים בסכין לחם חדה ומשוננת לפרוסות דקות ככל האפשר. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה (לא לסדר כמו קלפים! הפרוסות צריכות מקסימום חשיפה חום באפייה השנייה). אופים בחום של 150 מעלות רבע שעה, הופכים את כל הפרוסות ואופים עוד רבע שעה. חוזרים על התהליך עם יתר הפרוסות.
  9. מצננים ואז שומרים בקופסה. מגישים עם קפה או עם יין קינוח מתוק.