אם עוד לא קראתם את הספר ‘אמנות הבישול הסובייטית’, קודם כל תתביישו. שנית, דעו לכם שהוא אינו – בפירוש אינו – ספר בישול, כי אם ממואר וספר על ההסטוריה של ברית המועצות. ושלישית, אוצו לחנות וקנו שני עותקים. אחד לכם ואחד כדי לתת למישהו שאתם אוהבים.

למקרה שלא קראתם את הראיון שערכתי עם מחברת הספר, אניה פון ברמזן (שהתפרסם ב’ידיעות אחרונות’) אני מביא כאן שוב את המתכון של אמא שלה, לריסה פרומקינה, לסלט אוליבייה. קצת רקע: סלט אוליבייה פותח על ידי שף צרפתי-רוסי באמצע המאה הי”ט, כשרוסיה הייתה עדיין צארית. במקור, מדובר בסלט ענוג המבוסס על בשר לנגוסטינים וציפורי ציד. הבשר הונח בעדינות במרכז הצלחת וסביבו סודרו קישוטים: מלפפונים חמוצים, ביצים קשות, אפונה. דא עקא, סוחרי מוסקבה, חבורה צוהלת וגסת רוח, עשו ממנו קוועטש. אחר כך הגיעה המהפכה ועשתה מהסוחרים קוועטש.

ים של חומרי גלם, סלט אוליבייה לפני הערבוב

ים של חומרי גלם, סלט אוליבייה לפני הערבוב

הסלט המשוקץ הוגלה מן התפריט ומן הזיכרון, כי הוא זוהה עם המשטר הצארי. לקח לו כמה עשורים עד שזכה לקאמבק סטליניסטי, אבל ברוח מה שיש: עדיין ים של חומרי גלם, אבל גזר במקום לנגוסטינים. חזה עוף (או דג כבוש) במקום ציפורי ציד, והמון תפוחי אדמה ומיונז. ותתפלאו, זה כל כך טעים, עד שהסלט הזה הפך לשגריר הקולינרי הראשון במעלה של רוסיה הסובייטית, והיה ללהיט בקוריאה, בברזיל וגם בצה”ל.

הגירסה של לריסה פרומקינה מוסיפה לסלט גם קוביות מלפפון טרי ותפוח ירוק בשביל הפריכות. וזה יוצא חלום.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 3 תפוחי קלופים, אדמה בקוביות קטנות, מבושלים
  • 2 גזרים קלופים, בקוביות קטנות, מבושלים
  • 1 תפוח גרני סמית קלוף, בקוביות קטנות
  • 1 מלפפון בינוני קלוף וללא הליבה, בקוביות קטנות
  • 2 מלפפונים חמוצים בקוביות קטנות
  • 3 ביצים קשות קצוצות דק
  • 400 גרם אפונה (רק מקופסת שימורים!) ללא נוזלי השימור
  • 2 בצלים ירוקים קצוצים דק
  • חופן שמיר קצוץ דק
  • 1 חזה עוף מבושל ללא העור קצוץ דק
  • מלח ופלפל שחור
  • לרוטב:
  • 3 כפות גדושות מיונז (לא דיאטתי!)
  • 1 גביע יוגורט
  • מיץ מלימון אחד
  • מלח

אופן ההכנה:

  1. שמים את כל חומרי הסלט בקערה.
  2. מוסיפים את חומרי הרוטב ומערבבים. מועכים קצת את הסלט עם כף ("אוכל סובייטי הוא תמיד מעוך", מסבירה פון ברמזן, "כמו העם").
  3. טועמים ומתקנים תיבול.