תמיד חושבים שאני חלבי. ואז, כשמגלים שאני לא, אומרים “אה, עיראקי”. למרבה הצער – לא מני ולא מקצתי. סתם תימני-בלרוסי-תוניסאי-ספניולי מן השורה. הבעיה בלא להיות עיראקי (או לפחות אחת מהן) היא שאין מי שיכין לך קיצ’רי, אותו מעדן אורז ועדשים שהוא אוכל נפלא לעניים (עניים תמיד אוכלים הכי טוב).

ובכן, לא אלמן ישראל, ובטח שלא אלמן עיראקי! היום נכין כולנו קיצ’רי, ותשמעו איזה שיחוק: המאכל הזה הוא אחד המקרים הנדירים בהם הגירסה המלאה (כן, עם אורז מלא) טעימה לא פחות – ואולי אפילו יותר – מהגירסה המזיקה. וכך נכין קיצ’רי טעים, מנחם, משביע ומושלם וגם נרגיש שאנחנו זבחנו היום את זבחנו לאלוהי הסיבים התזונתיים.

ככה זה מתחיל: עדשים ואורז

ככה זה מתחיל: עדשים ואורז

וכן, אני יודע, אני לא משתמש ברסק עגבניות אלא בעגבניות קצוצות, לא מוסיף שום ושמן בסוף אלא רק בהתחלה ועוד מעז להשתמש באורז מלא – לא הכי עיראקי בעולם. אבל כבר אמרתי לכם: אני לא עיראקי. רק מעריץ נלהב של העדה.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 1 כוס אורז מלא
  • חצי כוס עדשים כתומות (לא ירוקות!)
  • 1 בצל גדול
  • 5 שיני שום
  • 5 כפות שמן
  • מלח ופלפל
  • 1 כפית כורכום
  • שליש כפית כמון
  • 1 כוס מרק (מאבקה. עוף או ירקות)
  • כוס וחצי מים רותחים
  • להגשה:
  • 1 עגבנייה קצוצה
  • 1 שן שום מעוכה
  • מלח
  • 1 גביע לבן

אופן ההכנה:

  1. משרים את העדשים הכתומות במים למשך שעתיים. שוטפים היטב עד שהמים שהעדשים מפרישות צלולים.
  2. מבשלים את כוס האורז במים רותחים חמש דקות. מסננים.
  3. קוצצים את הבצל ומזהיבים בשמן. כשהבצל זהוב קוצצים את שיני השום ומוסיפים יחד עם מלח, פלפל, כורכום וכמון. מערבבים חצי דקה.
  4. מוסיפים לסיר את העדשים והאורז המסוננים. מערבבים היטב כדי שהם יתובלו כראוי.
  5. יוצקים מעל כוס מרק וכוס וחצי מים רותחים (בסך הכל שתיים וחצי כוסות נוזלים). הנוזלים צריכים לכסות את המוצקים לגמרי.
  6. מביאים לרתיחה, מערבבים, מנמיכים להבה ומכסים. מבשלים על אש זערורית כ-25 דקות, עד שכבר אין נוזלים בתחתית הסיר. בניגוד לאמונה, מותר לפתוח את הסיר ולבחוש מפעם לפעם (ואז רצוי גם לנגב את פנים המכסה, כדי שהוזלים שהתעבו עליו לא יזלגו בחזרה לתוך הקיצ'רי).
  7. בתום הבישול טועמים, ואם חסר מלח מוסיפים.
  8. עכשיו יש הגורסים שצריך לטגן עוד כמה שיני שום במעט שמן ולצקת מעל. מי שרוצים - תפדלו, אבל לדעתי זה לא הכרחי.
  9. מגישים בצלחות מרק רחבות, מניחים מעל שתיים-שלוש כפות של עגבנייה קצוצה עם שום ומלח וכף אחת של לבן.