הולך גיל חובב בשוק לפי תומו, רואה ערימות של כרובי בלדי – אלה השטוחים שנראים כמו פריסבי מהטבע – ותוהה לעצמו: מה ייעשה בכרוב דא? איך נמנף את צורתו הפחוסה? איך נמקסם רווחים? מגרד חובב בפדחתו שהקריחה מכבר והנה נדלקת נורת ליבון מטאפורית מעל ראשו: כרוב שלם ממולא!!! ולא סתם – במילוי צמחוני, עם אופציה לטבעוני!!!

כרוב בלדי פחוס. פריסבי מהטבע

כרוב בלדי פחוס. פריסבי מהטבע

מדובר במנת רושם קלאסית. אלה אינם עלי הכרוב המגולגלים – שאלוהים עדי, הם אחת המנות הטעימות בתבל – אלא כרוב שלם, ממש כל הכרוב, כלומר הקלח בשלמותו, שחפרנו את בטנו החוצה (זה קל יותר ממה שזה נשמע) ומילאנו בכל מה שאוהבים. מניחים אותו בסיר לאפייה או בישול ברוטב עגבניות, עם הפתח כלפי מעלה. כשהוא מוכן (אחרי שלוש שעות בישול), מנקזים את הרוטב, הופכים על צלחת ויש מנת רושם מדהימה, שפורסים ממש כמו עוגה (זה לא מתפרק!).

לפני הבישול. המילוי דחוס!

לפני הבישול. המילוי דחוס!

אחרי הבישול. זה לא מתפרק!

אחרי הבישול. זה לא מתפרק!

לפני שניגשים למטבח, שתי הערות:

א. אפשר בהחלט להכין את המנה גם מכרוב עגול רגיל (כלומר לא פחוס, כדורי בצורתו). או-אז, למען היציבות, מניחים בקרקעית הסיר את כל התוך הקצוץ של הכרוב. זה יתפקד כמצע חצץ טעים וימנע מהכרוב לזוז במהלך הבישול.

ב. וכמובן שאפשר למלא גם בבשר ואורז. אבל תאמינו לי – המילוי הצמחוני/טבעוני עובד נהדר.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 1 כרוב ירוק גדול (רצוי בלדי)
  • למילוי:
  • רבע כוס שמן זית
  • 2 בצלים קצוצים
  • 6 שיני שום קצוצות
  • 1 סלסלת פטריות שמפיניון קצוצות
  • 1 כוס עשבי תיבול קצוצים
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • 5 כוסות קוביות לחם (למשל לבן של חלה)
  • 1 ביצה (או 1 כף קמח עדשים לגירסה טבעונית)
  • לרוטב:
  • 4 כפות שמן זית
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 400 גרם עגבניות מרוסקות (אפשר בהחלט מקופסה)
  • מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

  1. מתחילים במילוי: בסיר שגדול בקצת מהכרוב עצמו, מזהיבים את הבצל בשמן. מוסיפים שום ופטריות ומאדים עוד חמש דקות (מערבבים מדי פעם). מוסיפים את הלחם, העשבים ומלח ופלפל. מערבבים היטב עד שהלחם סופג את השומן והנוזלים. מסירים מהאש ומצננים.
  2. בינתיים, מרוקנים את הכרוב: מניחים הפוך (גבעול כלפי מעלה) ובעזרת סכין קטנה וחדה חותכים חרוט באמצע הכרוב. נפטרים מהתוך של הכרוב. ממשיכים לחפור ולגלף בסכין, להרחיב ולהעמיק את החור. בסופו של דבר הכרוב צריך להפוך למעין קערה. זהירות! לא להתקרב מדי לשוליים - שהכרוב לא ייקרע. הדפנות צריכות להיות בעובי כחצי ס"מ.
  3. מוסיפים למילוי שהצטנן את הביצה או קמח העדשים. מערבבים היטב. ממלאים את הכרוב ובניגוד לכלל המפתח בהכנת ממולאים - הפעם דווקא כן דוחסים.
  4. בסיר בו טיגנו את המילוי (אין צורך לשטוף) מזהיבים קלות את שתי שיני השום הקצוצות של הרוטב. מוסיפים עגבניות מרוסקות, מלח ופלפל. מערבבים היטב.
  5. מניחים את הכרוב הפוך (פתח כלפי מעלה) בסיר עם הרוטב. הרוטב צריך להגיע עד לשלושת-רבעי גובה הכרוב. אם חסר רוטב - אפשר להוסיף מעט מרק ירקות. מביאים לרתיחה.
  6. מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים על אש קטנה שלוש שעות (אפשר גם לאפות בתנור בחום של 100 מעלות).
  7. מוציאים ושופכים את הרוטב לכלי הגשה. מכסים את הסיר שבו הכרוב ללא הרוטב בצלחת רחבה והופכים. יתגלה שתחתית הכרוב קצת שרופה. זה בסדר (וזה גם החלק הכי טעים).
  8. מגישים לשולחן כך ופורסים אל מול האורחים המשתאים כמו עוגה. יוצקים על הפרוסות מהרוטב ששמרנו.