סטראטה הוא מאפה שכבות אמריקני הנסמך על הרבה מאוד, ובכן, זבלה. מפתה, לא? טוב, לא בדיוק זבלה, אבל לחם ישן, כזה שמקומו הטבעי הוא בזבל (ואם גם אתכם חינכו שלחם אין זורקים לעולם – מקומו הטבעי הוא ארוז יפה, ליד הזבל, שהעניים יוכלו לאסוף). במקרה שלנו, טווים מן הקש זהב ומן הלחם הישן מאפה משובח מאין כמותו. אבל כאמור, לשם כך צריך שתהיה לך כיכר לחם לבן שלמה ונושנה (בת שלושה ימים ואפשר גם ארבעה). חשוב שהלחם יהיה ישן, כי היובש שלו מאפשר לו להחזיק את המרקם של המאפה. חותכים לקוביות (עם הקשה) וזה הבסיס לסטראטה. הנה:

חשוב שיהיה ישן, הלחם

חשוב שיהיה ישן, הלחם

אחר כך מוסיפים תוכן. יש מי שמוסיפים בשר טחון מטוגן עם בצל. יש מי שמוסיפים ים של גבינות (גם כאן, הסטראטה מאפשרת ניצול וירטואוזי של שאריות). יש מי שמוסיפים גם וגם. מובן שיש גם גירסאות צמחוניות עם ירקות קלויים. מה שחשוב הוא איך מדביקים הכל והופכים את זה למאפה. אהה! כאן נכנסת התערובת הזו לתמונה:

זה מה שמחזיק הכל. התערובת

זה מה שמחזיק הכל. התערובת

מדובר בתערובת של ביצים, חלב וחרדל. בונים מאפה רב שכבות, יוצקים מעל את התערובת, זורים מעל הכל גבינה ומאשפזים ללילה במקרר (זה חשוב!). שעה לפני הארוחה אופים והשמחה רבה.

יאללה, לעבודה:


החומרים הדרושים
  • 1 כיכר לחם לבן לא טרייה
  • 4 בצלים גדולים
  • 4 בצלים ירוקים
  • 2 סלסלות פטריות שמפיניון
  • 4 שיני שום
  • שליש כוס שמן זית
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • כוס וחצי גבינת פרמזן מגוררת
  • 5 ביצים
  • 2 כוסות חלב
  • 2 כפות גדושות חרדל דיז'ון (עם גרגרים)

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הלחם לקוביות לא קטנות(עם הקשה) ושמים בקערה.
  2. מחממים את השמן במחבת גדולה. קוצצים גס את שני סוגי הבצלים ומזהיבים היטב בשמן. מוסיפים שום קצוץ ופטריות קצוצות גס וממשיכים לטגן עוד עשר דקות. מתבלים במלח ופלפל. מסירים מהאש.
  3. משמנים תבנית פיירקס גדולה (כולל שוליים). שמים חצי מהלחם בתבנית, מעל חצי מתערובת הירקות ומעל חצי מהגבינה.
  4. ושוב - שארית הלחם, שארית הירקות ושארית הגבינה.
  5. טורפים את הביצים, החלב והחרדל בקערה. מתבלים היטב במלח ופלפל. יוצקים מעל המאפה שבתבנית. התערובת לא תיספג מיד בלחם. זה בסדר.
  6. מכסים ומניחים במקרר ללילה שלם או לפחות לארבע שעות. זה חשוב, כי זה הזמן שבו הלחם סופג את תערובת הביצים והחלב.
  7. שעה לפני תחילת האפייה מוציאים את התבנית במקרר ונותנים לה להגיע לטמפרטורת החדר. בינתיים מחממים תנור לחום של מאה ושמונים מעלות.
  8. אופים בתנור החם כשעה, עד שהסטראטה שחומה וניחוחית ופריכה מלמעלה.
  9. מוציאים מהתנור, מחכים חמש דקות ואז מגישים לצד סלט ירוק. אין צורך לחתוך לפרוסות מדויקות - שליכטות הן הסגנון המקובל.